Links Sitemap Business Linker Sitemap

ANAF este cu ochii pe tine: de la 1 iulie primeşte zilnic informaţii despre operaţiunile pe care le faceţi la bănci

1012 afisari
Incepand cu data de 1 iulie 2016, ANAF primeste zilnic de la banci o lista cu persoanele care isi deschid sau inchid un cont bancar, indiferent de calitatea acestora: persoane fizice sau juridice. De asemenea, bancile vor trebui sa raporteze datele de identificare ale persoanelor care detin dreptul de semnatura pentru conturile deschise, precum si o lista a celor care inchiriaza casete de valori.
Aşa cum anunţă ANAF, potrivit reglementărilor în vigoare, instituţiile de credit sunt obligate că, la solicitarea ANAF, să comunice, pentru fiecare titular care face obiectul solicitării, toate rulajele şi/sau şoldurile conturilor deschise la acestea, precum şi informaţiile şi documentele privind operaţiunile derulate prin respectivele conturi.
Se menţionează că respectivele prevederi sunt cuprinse în OPANAF 3770/2015, intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016. Astfel, potrivit acestui act normativ, prin conturi deschise se înţelege toate tipurile de conturi de care poate dispune un client, indiferent de moneda, şi dacă acestea sunt deschise sau au fost deschise şi figurează închise la momentul efectuării solicitării.

În plus, informează ANAF, deoarece în primele trei luni ale anului băncile au transmis doar raportări simplificate către ANAF, s-a decis să se amâne până la 1 iulie 2016 termenul de la care băncile vor fi obligate să raporteze zilnic informaţiile despre conturile bancare deschise şi închise.
"Potrivit OPANAF 1106/2016, publicat în Monitorul Oficial pe 31 martie 2016, dar şi a informaţiilor publicate de ANAF, sistemele informatice ale băncilor nu au fost adaptate noilor reglementări în timp util, astfel încât acestora le-au mai fost alocate trei luni pentru a se pune la punct.

Potrivit OPANAF nr. 3.770/2015, completat prin OPANAF nr.1.106/2016, printre informaţiile furnizate către ANAF se vor regăsi inclusiv modificările survenite după dată deschiderii contului cu privire la cel puţin un element de structura din formatul de raportare. De asemenea, băncile vor comunica, la prima transmitere, inclusiv Lista titularilor persoane fizice, juridice sau orice alte entităţi fără personalitate juridică care deţin conturi deschise la dată de 30 iunie 2016, conturi închise în perioada 1 ianuarie 2010 – 30 iunie 2016, indiferent de dată deschiderii, precum şi datele de identificare ale persoanelor care au deţinut/deţin dreptul de semnătură pentru acestea. Instituţiile de credit vor transmite Lista persoanelor care au închiriat casete de valori, cu contract valabil la dată de 30 iunie 2016", se arată în comunicatul transmis.
Reţineţi că atunci când organul fiscal solicită, băncile au obligaţia, potrivit actualului Cod de Procedura Fiscală, să furnizeze informaţii despre conturile bancare ale contribuabililor, respectiv toate rulajele şi/sau şoldurile conturilor deschise la acestea, precum şi informaţiile şi documentele privind operaţiunile derulate prin respectivele conturi.
Potrivit ANAF, aceste informaţii se vor transmite în termen de cel mult 5 zile lucrătoare pentru solicitările care vizează o perioada de până la 3 ani şi în termen de cel mult 10 zile lucrătoare pentru solicitările care vizează o perioada mai mare de 3 ani.

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza