Links Sitemap Business Linker Sitemap

Am întâlnit și avocați fericiți: Legea dării în plată

774 afisari
Legea Nr.77/2016, Legea dării în plată, a fost adoptată în aplauze și nu este nicio surpriză că în an electoral, un asemenea act legislativ este de natură să-i facă pe mulți politicieni să se uite cu mândrie în oglindă și, ridicând ușor bărbia, să afirme mândri: Da, am făcut ceva bun pentru popor!
Legea dării în plată a stârnit pasiuni pe care cred că nicio altă inițiativă legislativă de natură financiară nu a reușit să le stârnească, nicio lege nu a generat atâtea dezbateri și comoții verbale și atâtea acuzații vitriolice de o parte și de alta. E de ajuns să spunem că în momentul în care pe Google scrii cuvântul “legea”, prima sugestie oferită de motorul de căutare este “legea dării în plată”.

De asemenea, este surprinzător că unii sunt atât de fericiți de adoptrea unei legi care – chipurile – te ajută să scapi de casă, înloc să lupte pentru o lege care să te ajute să-ți păstrezi casa. În fine...

Dar este promulgarea Legii dării în plată semul că bătălia dintre clienți și bănci s-a încheiat și că dedebitorii și creditorii lor au semnat “Diktatul de pace”? Mie mi se pare că nu am auzit încă ultima bubuitură de tun în acest război și că cei care cred că o să poată să se ducă la bancă și să arunce pe biroul bancherului cheile de la casă și să plece fericiți spre noi orizonturi, se înșeală. Cum la fel cred că cei care, inspirați de Ilie Moromete, se vor duce la bancă să zică simplu “N-am!” și să-și dea casa, vor trebui să mai scoată mulți bani din buzunar pentru a scăpa, în cele din urmă, de corvoada ratelor.

L-am întrebat pe Andrei Șărban, unul din cei mai reputați avocați specializați în domeniul bancar și care este și practician în insolvență, dacă procedura instituită de Legea dării în plată este chiar așa de simplă cum pretind unii.

Șărban este categoric când atrage atenția că a scăpa de (ratele la) casă va fi pentru oricine un proces (în termeni legali) costisitor, dureros și lung: “În primul rând, Legea dării în plată instituie o procedură care prevede că toate costurile, atât ale avocatului, ale notarului cât și ale executorului judecătoresc se suportă de către debitor sau de către cel care apelează la Lege. La finalul procedurii, debitorul este exonerat de plata creanței către creditor. Dar față de executorul judecătoresc care i-a instrumentat dosarul de executare? Conform legii și procedurii civile, cheltuielile de executare se evidențiază distinct de creanța creditorului și se suportă de creditor doar într-un singur caz: renunțarea creditorului la executare, caz care nu se suprapune cu Legea dării în plată! Tot aici intră și eventualul onorariu de evaluator, taxe OCPI ș.a.m.d., pe scurt cam cât o mare gramadă de rate la unloc, de plătit imediat și cu bani gheață”

În al doilea rând, spune Șărban, Legea dării în plată va da mult de lucru avocaților cu cunoștiințe solide în domeniul bancar, chiar dacă unii apărători ai clienților au informat deja doritorii că au “tipizat” cererile de dare în plată și că totul e floare la ureche. “O “simplă notificare” care acordă băncii un termen de gândire de 10 zile pentru contestare sau minim 30 de zile pentru a se prezenta la un notar în vederea încheierii actului translativ de proprietate sunt de fapt, două: una către bancă precum și una către executorul judecătoresc care instrumenteaza dosarul de executare, aceasta deoarece deși Legea instituie suspendarea de drept, „omite” să oblige pe cineva să comunice și executorului, care, poate, între timp, vinde imobilul....asa că “simplu” devine bursc “complicat” este de părere avocatul Andrei Șărban.

Cine iși imagina că Legea a fost gândită doar ca un mod de a “scăpa” de un imobil iubit devenit între timp, insuportabil, se înșală. In realitate, marea majoritate a celor care vor face uz de prevederile legii vor sta cu inima strânsă să vadă dacă în primele 10 zile banca va face contestație, iar apoi, un pic mai ușurați, se vor duce la bancă pentru a negocia niște conditii „mai bune”. Aici va fi iarăși nevoie de harul și pregătirea profesională a avocatului care, din postura de negociator fie pentru bancă fie pentru consumator, va încerca să obțină o soluție mediată și nu atât de drastică. “Nu pricep – se arată contrariat Șărban - de ce aici nu au fost implicați și mediatorii sau corpul mediatorilor bancari, sau mult dezbătutul Centrul de soluţionare alternativă a litigiilor în domeniul bancar?”

Dacă departamentele ‘bancar’ și ‘litigii’ ale caselor de avocatură vor avea ponderi semnificativ mai mari în încasările din acest an și din anul viitor să nu vă mirați, Legea dării în plată va crea noi linii de business, căci, bineînțeles, banca poate și va contesta în termenul de 10 zile cererea debitorului, și bineînțeles că va avea nevoie de asistență și reprezentare în fața instanțelor de la domiciliul debitorului, debitori care sunt mulți și împrăștiați prin toată țara... Care debitor, la rândul său, va avea și el nevoie de asistență juridică și reprezentare.  Și, spune Șărban, “după cum este redactată legea, mai mare nevoie de asistență juridică vor avea debitorii, care se vor strădui să se „inghesuie” în condițiile de admisibilitate”, din care lipsește o condiție poate esențială: ca debitorul să nu mai fi uzat cu succes de prevederile Legii în trecut...

În fine, iată procedura pe repede-înainte în viziunea avocatului Andrei Șărban: “În cazul în care creditorul formulează contestație, se judecă, se respinge, apoi formulează (în 15 zile lucrătoare) apel, se judecă, se respinge, apoi refuză aplicarea Legii dării în plată, se formulează cerere de pronunțare a unei hotărâri care să țină loc de act translativ de proprietate, se judecă, poate se admite sau poate se respinge, cineva va formula apel (nu scrie în Lege, dar, har Domnului, mai există și garanții procesuale) în 30 de zile, și, la final, banca poate câștiga. Definititiv. Da! Atât este de complicată și alambicată procedura instituită de o lege de doar 12 articole!”


See the print edition of Business Arena to read this article in English.
 

S-ar putea să îți placă:


COMENTARII:
Fii tu primul care comenteaza